Nu e că și cum te-ai duce de plăcere la un centru de copiere a cheilor. Vizitele de curtoazie se fac la prieteni, iar un atelier de lăcătușerie, oricât de customer friendly ar fi, nu este loc de socializare, deși un meșter cu chef de vorba, acompaniat cât e ziua de lungă doar de clinchetul cheilor, mai scapă câte o poveste, auzită sau trăită, din lungă să experiență cu încuietorile.

 

Așadar, de ce te-ai duce la un service de chei?

Poate fi unul dintre următoarele motive:

– ai nevoie de dubluri pentru cheile și cartelele de la casă, respectiv intrarea în bloc pentru copiii ajunși la vârstă la care merg și vin singuri la/de la școală;

– ți-ai rătăcit mănunchiul cu toate cheile și deși ai avut noroc și, până la urmă, le-ai găsit, înțelegi avertismentul și vrei urgent copii pentru fiecare;

– una dintre chei prezintă semne de uzură sau cartelă de la interfon da erori la citire și nu vrei să aștepți momentul inevitabil când vor ceda.

 

Enumerarea vizează principalele probleme care pot apărea, dar nu epuizează nici pe departe situațiile neprevăzute care îți vor complică și viață de zi cu zi, și pe cea din concedii.

Însă doar așa înveți că…

 

Experiență cu ne-copierea cheilor este cel mai bun profesor

 

Întâmplare reală despre o duplicare de chei care nu s-a întâmplat și un început de concediu aproape ratat:

 

Fix când începe vacanță se termină aroganță de a crede că doar altora li se poate întâmplă să rămână în până de cheie, o altfel de până a prostului. Cel mai nepotrivit moment, evident, dar nimic nu te trezește mai bine la realitate decât un șut în…. șție fiecare unde, exact când stai mai bine, mai fără griji, complet netulburat, că și cum ai deține cheia de la toate secretele Universului. Tocmai așa și era, nu realitatea, ci percepția, că doar alții o pățesc.

Deci, pregătiri pe repede înainte, bagaje făcute în grabă, check-în-ul la pensiune peste vreo trei ore, iar drumul până acolo cam două și ceva. Cam la limita, de aceea și acel du-te-vino haotic la și de la mașînă pentru burdusirea portbagajului. Singură cheie auto e dată din mâna în mâna că la ștafeta, o deschide unul, o închide altul, că fiecare își mai amintește că a uitat ceva, că ar mai trebuie și aia, și cealaltă. Copiii – entuziasmați, el – stresat să fie toate gata, apă închisă, lumina stinsă, banii în portofel, rezervorul plin, ea – la fel, să nu uite nimic acasă, hainele, cremele, copiii (filmul ăla a fost dat de atâtea ori că riscă să devină profeție). Mai ales într-o familie mare totul riscă să o ia repede razna, dacă nu deții controlul cu mâna de fier, fie această și cu unghii lungi, vopsite și împodobite cu migală că mini tablouri, că și cum nu ar fi urmat o vacanță în familie, ci o expoziție itinerantă de bijuterii „manichiuristice”, și frumoase, dar și perfecte pentru a pătrunde chirurgical pe lângă butoanele telecomenzii de la mașînă.

Și observi chiar când să porneșți că parcă nu stau așa cum trebuie. Bine, nu te-ar fi ajutat cu nimic nici să fi văzut mai devreme că butoanele au fost împinse înăuntru foarte delicat de unghii perfect rotunjite să se potrivească cu circumferința cavitații în care stau și că nu mai funcționează, din moment ce oricum ai crezut mereu că multiplicarea cheii e o obligație doar pentru alții.

Dar check-în-ul deja nu mai este peste vreo trei ore, că nu se oprește ceasul când îți stă ție inima în loc de spaima, așa că porneșți. Cine s-ar fi gândit că îți va trebui copie de rezervă cândva, că doar ție un ti se poate întâmplă, nu?

 

Și ajungi la destinație și vacanță decurge absolut perfect, dacă reușești să te împaci cu ideea că nu e o tragedie să blochezi ușile cu șurubelniță, pe rând, accesând fanta din portiere, la fiecare părăsire mai îndelungată a autoturismului. Bineînțeles că tentația unei mici improvizații a existat și i s-a dat curs, dar una e să desurubezi un șurub și să desfaci carcasa telecomenzii pentru repoziționarea butoanelor, altă este să riști să îndepărtezi și plăcută electronică pentru a ajunge la ele. Așa că, prima oprire la întoarcere a fost la lăcătuș.

Altfel, o vacanță minunată, doar condimentată cu o grijă în plus, fiindcă ai dus cu ține în concediu regretul că nu ai luat o măsură, până la urmă, banală, la care orice proprietar de mașînă sau locuința trebuie să se gândească: o vizită la specialistul in copierea cheii apartamentului sau a autoturismului, că polița de asigurare.