Există oameni care trăiesc o viață întreagă fără să treacă prin „revigorantă” experiență de a fi lăsăți baltă, în cel mai prost moment, de sistemul de închidere sau de cel de pornire ale mașinii. Ratează, astfel, o șansă unică de a află lucruri foarte interesante despre ei: dacă sunt genul care se panicheaza ușor și încep sa tragă disperați de cheia blocată în butuc, dacă au rară capacitate de a rezolva singuri probleme complexe, dacă se supraestimează, iar apoi eșuează încălcîndu-se în complicații inutile, ori dacă sunt înzestrați cu stăpânirea de sine și luciditatea de a face ceea ce trebuie.

 

Nu fă rău, că să faci bine

 

Că să fii sigur că nu faci rău într-o situație care necesită reparația închiderii centralizate sau alte asemenea manopere specializate, cel mai bine este să nu faci nimic, în afară de a chema profesionistul. Problema mare nu este că ai probleme cu contactul sau butucul auto, ci că devii tu însuți problema atunci când crezi că poți fenta; că de ce să mai mergi până la atelier, că de ce să te complici, ia să smucesti un pic, să-i dai o îmbrâncitură, un pic de șurubelniță ici, un pic de ciocan colo și ai rezolvat!

 

Că să nu o „rezolvi” de tot și să îți pui mașină într-o situație incompatibilă cu funcționarea, ține cont de câteva „nu”-uri:

 

  1. Nu ignoră – Mașină, de obicei, da semne când ceva nu e bine. Nu te preface că nu o auzi, că ceva sigur o doare dacă scârțâie, pufnește, tresare la mers și ce te faci că nu vezi azi, se răzbună mâine;
  2. Nu amână – Cu cât lași să treacă timpul mai mult, cu atât trece șansă de a rezolva problema eficient și fără cheltuieli exorbitante. Timpul nu rezolva chiar tot…;
  3. Nu improviza – Știm cât de mare este tentația de a încerca să rezolvi totul singur. Că eșți bărbat, că te descurci tu cumva, că de ce nu? Dacă asta crezi, probabil că ești genul care trebuie să dea singur cu capul;
  4. Nu te impaciența – Nu te pierde cu firea când apare o situație neprevăzută care îți blochează accesul la mașină. Știm cât de importantă este, încât perspectiva de a rămâne fără ea te poate face să iei decizii pe care apoi le regreți. Ai sună pe oricine, pe vecinul care le știe pe toate, pe meseriasul din spatele blocului care te-a ajutat cândva cu nu știu ce, însă dacă nu cumva tu sau sfătuitorul tău nu reparați contacte auto sau butuci că hobby, nu încercați! Un specialist cu experiență e aur curat, chiar și doar pentru un sfat avizat;
  5. Nu uită – Mașină are nevoie de o grijă constanța. La fel cum eșți atent la corpul tău, pentru orice semn de boală, și la mașină trebuie să urmărești orice indiciu de dereglare, fiindcă treceți prin multe împreună, aventuri, orașe, țări, peisaje și să te lase cine știe pe unde, într-o zona izolată sau departe de casă, e nasol. Folosește-ti urechile, pentru sunete suspecte, ochii, pentru semne de avertizare, și mâna, să afli cum se simte, de exemplu, când învârti cheia.

 

Dacă ea nu merge, nu mergi nici tu nicăieri

 

Știi că este cazul să ceri ajutor specializat atunci când nu poți deschide portiera, s-a blocat portbagajul sau constați că nu funcționează contactul, că ai nevoie de invartiri repetate ale cheii că să reacționeze. Că e vorba de cheia blocată în contactul unui Logan sau probleme cu sistemul de închidere al unei limuzine, situațiile neplăcute pot apărea și nu sunt puține, așa că ține aproape de ține datele de contact ale unui profesionist.

Repararea unui contact auto blocat presupune demontarea acestuia, pentru a remedia sau a înlocui piesă deteriorată. Uneori, problema poate fi rezolvată pe loc. Alteori sunt necesare manopere mai complexe și atunci se disloca tot mecanismul și se duce în atelier. Dacă se impune schimbarea acestuia, e bine să știi că se poate să obții unul de la dezmembrări și să găsești un atelier care îl știe adapta pentru a se potrivi cu cheia actuală.

Și că se pot multe alte lucruri dacă apelezi la cine trebuie, mai ales dacă sarcina este mai sensibilă, precum reparația închiderii centralizate. Asta nu e de lăsat în seama oricui, fiindcă lași siguranță mașinii la întâmplare. Nici măcar în seama ta, deși știm că fiecare bărbat mai face singur mici reparații, fie că să dovedească faptul că poate, fie din motive financiare sau din comoditate.

Dar, până la urmă, o asemenea experiență călește un bărbat, care are șansă unică de a află dacă este genul care se panicheaza ușor și începe să tragă disperat de cheia blocată în butuc, dacă are capacitatea de a rezolva singur probleme complexe, dacă se supraestimează, iar apoi eșuează încălcîndu-se în complicații inutile, ori dacă are stăpânirea de sine și luciditatea de a face ceea ce trebuie.