Adevărul este că orice reparație vine cu o durere de cap și un deranj de care toți ne-am lipsi. Acesta este și motivul pentru care atunci când apare o problema pe lângă casă sau la mașînă, primul instinct este să pui mâna pe orice ai prin preajma și să rezolvi cât mai repede. Dar una este să strângi șurubul de la o ușa de dulap slăbită, altă e să umbli la sistemul de închidere/deschidere de la intrare sau să încerci singur o deblocare auto. Poate reușești, dar cu „poate” nu ajungi prea departe. Carpelile, acolo unde nu se cer intervenții majore, treacă-meargă, că doar nu o să chemi un meșter pentru orice mizilic. Dar mai gândește-te un pic dacă intenționezi să pui mâna pe șurubelniță că a înțepenit broască de la ușa metalică sau încuietoarea portbagajului.

 

Pune mâna pe scule și… pune-le bine până vine specialistul

 

Un tutorial sau explicații date prin telefon îți pot indică teoretic ce ai de făcut, dar sunt atâtea modele de uși și încuietori, încât îți trebuie noroc cu carul să nimerești pașii potriviți ducerii la îndeplinire a unei saricini complexe precum deschiderea unei uși fără cheie. Iar dacă, să spunem, ai un copil mic rămas blocat în casă, cum ai mai putea avea mintea limpede încât să înțelegi ce ai de făcut?

Cine a pățit-o știe că în astfel de momente îți vine doar să te arunci pe ușa și să o sfâșii cu mâinile, nicidecum să fii în stare de manopere delicate și mișcări fine pentru a debloca ușa apartamentului, când tremuri tot de la bătăile inimii ce reacționează la plânsetele dinăuntru.

O încuietoare este un puzzle cu multe piese mari și mici, așezate într-o configurație anume și într-o anumită ordine, foarte simplu de montat și demontat de oricine… știe cum.

Nu poți pur și simplu să te apuci să dezmembrezi sistemul și să vezi tu ce găsești acolo și cum te descurci, fiindcă apoi trebuie să și pui totul la loc. În cazul ușilor de la intrarea în spațiile de locuit, există multe modele și tipuri de încuietori, materiale cu proprietăți specifice și într-un fel trebuie să abordezi deblocarea unei uși metalice și cu totul diferit una de lemn sau din termopan.

 

Spre exemplu, proprietățile unei uși din tablă zincată pot suferi anumite modificări că urmare a diferențelor de temperatura ce cauzează contractări și dilatari cu posibile efecte structurale, însă integritatea oricărei uși poate fi oricum ușor compromisă prin forțarea pieselor, unele destul de fragile. Și atunci poți ajunge la schimbarea întregii uși, manoperă în comparație cu care costurile cu serviciile unui lăcătuș priceput în deblocari de uși îți vor părea nesemnificative.

 

Când „Sesam, deschide-te!” nu funcționează

 

Unii își pierd cheile. Alții le închid în mașînă sau în casă ori le rup. Se mai poate întâmplă să se defecteze butucul, fie că se învârte în gol, nu mai intră cheia sau intră, dar nu se rotește, să se blocheze încuietoarea, să se deterioreze ușa cu totul. Posibilitățile că ceva să meargă prost sunt nelimitate, iar deschidere unei uși de Logan sau Skoda fără cheie ori deblocarea portbagajului unui Ford Focus sunt deja chestiuni obișnuite la care oamenii caută soluții rapide.

Aceștia nu iau însă în considerare faptul că un specialist va deschide o ușa fără a afecta integritatea mecanismului de siguranță și îți va asigura nu doar accesul în locuința sau mașînă, ci și o stare de funcționare optimă a încuietorii.

În cazul unei portiere, poate fi necesară decodificarea butucului, deblocarea acestuia cu ajutorul cheii sau ocolirea sistemelor de blocare, iar astea nu se învață pe internet.

 

În ceea ce privește încuietorile ușilor de la intrare, un lăcătuș cu experiență își va adapta manoperele fiecărui model, deoarece acestea pot fi îngropate în foaia ușii, aplicate pe această, tip euro butuc, cu cama cilindrică de blocare, cu cama de compresie, cu sfert de rotație, multipunct, cu bilă, cu limba etc. Iar în cazul deblocarii yalei unei uși metalice specialistul va lua în calcul și posibilitatea că în interior să se fi format condens, fenomen care în timp ajunge să afecteze componentele, complicând orice intervenție.

Dar acestea sunt detalii. Ce trebuie tu să știi este că o ușa, de orice fel ar fi, nu se deblochează folosind cuvintele magice „Sesam, deschide-te!” și nici deșurubând la întâmplare.