Din punct de vedere al posesiunilor, mobile și imobile, oamenii se deosebesc unii de ceilalți prin cantitatea bunurilor deținute, prin calitatea și valoarea acestora, însă ce avem în comun toți, indiferent de nivelul la care ne situăm, este dependență de micul instrument care ne permite să ne bucurăm de ceea ce avem: cheia (prin extensie, telecomanda, cartelă, tag-ul). Degeaba le posezi, dacă nu poți să le protejezi și să le accesezi la discreție. Practic, ceea ce ne face mai puternici, sistemul de securitate al autovehiculului sau locuinței, ne și doboară, în momentul în care nu mai funcționează.

 

Probleme și dileme

 

Probabil că nu este om care să nu fi rămas măcar o dată în viață lui în față unei uși închise, fie din cauza lipsei cheii, fie a defectării sistemului de deschidere. Fiecare dintre aceste scenarii are o mare probabilitate de materializare, fiindcă niciun sistem nu este infailibil, ceea ce e foarte bine pentru un atelier de lăcătușerie căruia deblocarile auto și deschiderea ușilor fără cheie îi asigura o mare parte din activitate.

 

Orice ușa, de autovehicul sau de acces în locuința, te poate pune în una dintre următoarele situațîi neplăcute:

*pierderea cheii sau, în cazul mașinii, blocarea acesteia înăuntru;

*ruperea cheii în butuc;

*defectarea butucului, blocând pătrunderea cheii sau a rotirii acesteia;

*epuizarea bateriei de la mașînă fix când tu nu ai apucat să repari butucul stricat.

 

Problemele cu sistemele de acces pot fi și mai multe, dar dilema e doar una: să încerci să rezolvi singur sau să chemi specialistul. Cel mai bun lucru pe care poți să îl faci este să apelezi la un profesionist atunci când trebuie să forțezi cheia că să între, când nu o poți scoate fără să o smucesti, când nu se rotește sau nu duce până la capăt ciclul de rotație. Toate acestea sunt efecte absolut normale ale utilizării constante, încuietorile fiind printre cele mai manevrate obiecte, astfel că și deterioarea lor este una dintre cele mai comune situațîi care necesită intervenția unui lăcătuș.

 

Ce este important în cazul deblocarii unei uși

 

O deblocare de ușa de apartament poate execută oricine, dar depinde și cum, și ce rămâne în urmă. Dacă scopul este doar să intri în casă sau autovehicul, cea mai ieftină și rapidă soluție este ciocanul sau rangă. Însă dacă vrei să și poți utiliza ușa sau portiera post intervenție, atunci un lăcătuș specializat în deblocari de uși de tot  felul e singură soluție.

Este, o dată, o chestiune de instrumente. În cazul spațiilor de locuit, există tipuri de diferite de uși și încuietori, materiale cu proprietăți specifice și într-un fel se realizează o deblocare de ușa metalică, în alt fel e abordată una de lemn sau din termopan.

Apoi, e și o chestiune de îndemânare, în sensul că degeaba repari, redând funcționalitatea unei încuietori, dacă în timpul procedurii faci vraiște, lăsând că dovadă a muncii zgârieturi sau deformări structurale și estetice. „Fără urme!” nu este doar un slogan pentru produse de curățare, ci și pentru specialiștii în deblocare.

Nu în ultimul rând, e o chestiune de cunoștințe, atât pentru a identifica corect problema, cât și modul de abordare potrivit tipului de încuietoare. A dezmembra întregul sistem și a caută la nimereală unde e buba, nu-i o soluție, fiindcă tot ce se demontează trebuie apoi montat la loc. E folositor să știi înainte de a te apucă de treaba că o ușa din tablă zincată poate fi afectată de diferențele mari de temperatura, contractările și dilatarile dese putând descentra sistemul, în timp ce la deblocarea yalei unei uși metalice trebuie ținut cont de posibilul condens din interior, care poate macină componentele. În cazul deblocarii unei uși de mașină, toate cele enumerate trebuie aplicate cu și mai mare seriozitate, fiindcă o ușa de apartament se mai poate schimbă, dacă ceva nu iese chiar perfect din prima, dar ușa unei mașini, nu prea.

 

De asemenea, un lăcătuș specializat în deblocari de uși poate presta chiar și servicii care unora le par scamatorii, în timp ce altora le-ar conveni foarte tare să le poate însuși (și trucurile respective, și rezultatele aplicării lor), precum deschiderea unui Logan fără cheie. Sau a oricărei alte mărci, deși în cazul mașinilor mai pretențioase proprietarii sunt mai grijulii, păzindu-și cheile auto că pe ochii din cap, cum se spune, fiindcă au mai multe de pierdut și sunt mai conștienți de riscuri. Și de faptul că cele mai multe incidente sunt, de obicei, autoprovocate.