Mașînă este una dintre cele mai apreciate bunuri personale, gradul de utilizare a acesteia crescând pe măsură ce societatea se extinde, atât că progres, cât și geografic. Se mărește suprafață centrelor urbane, se mărește distanță față de locul de muncă și cel de relaxare, iar dezvoltarea sectorului transporturilor nu mai limitează agenții economici la amplasarea afacerilor sub geamul clientului. Deoarece aproape toată lumea are mașînă, cerul e limita, cum se spune.

Dacă ai și acces la ea, iar mai departe dacă o și poți porni, fiindcă puțînă lume se gândește că tot acest progres și toate aceste beneficii atârnă de un fir de ață, la capătul căreia se află o cheie. Dacă această lipsește sau nu funcționează, ajungi într-o secundă de neatenție la stadiul de pieton. Bine pentru sănătate, dar nu și pentru confort, reparația cheii auto sau obținerea unei copii fiind un minim efort pe care poți să ți-l propui, că să nu rămâi pe nicăieri și al nimănui, cu o mașînă funcțională la dispoziție, însă bună doar de expoziție.

 

Când devine reparația cheii auto o maximă urgență

 

Te gândeșți, probabil, că sunt lucruri mult mai grave, din punct de vedere al cheltuieilor și al timpului de executare a manoperei, care ți se pot întâmplă că și proprietar de mașînă. Cu siguranță așa este, însă urgență este o chestiune relativă.

Spre exemplu, nu e o nimica toată să rămâi fără mașînă din cauza cheii defecte ori a lipsei unei copii în caz de pierdere dacă te afli in vacanță și e weekend, și toate sunt închise, și tu eșți rătăcit cine știe pe unde. Dacă ești și într-o zona izolată, parcă mai bine ai rămâne fără o roată, măcar așa chiar ai avea o justificare să ceri ajutor. Dar să rămâi blocat pentru că nu ți-ai reparat cheia auto la momentul potrivit este chiar mai frustrant, tocmai pentru că e ceva predictibil și evitabil.

 

O altă situație de urgență când s-ar putea să-ți fie ciuda că ai ignorat o problema incipientă, dar evidență, lăsând reparația cheii tale auto cu telecomanda pe altădată, adică pe niciodată, apare când trebuie să mergi la lucru și n-ai cu ce, și șefului nu-i pasă. O cheie defectă sau pierdută poate însemna o zi pierdută de două ori: o dată de la muncă, iar apoi căutând un atelier specializat în copierea de chei auto în Ploiești sau de oriunde ești, aceste probleme neavând specific local, dar fiind specifice acelor șoferi care intenționat au ignorat mesajul cheii atunci când:

 

1) A intrat în broască cu dificultate, dar ei au tot insistat, convinși că perseverență este oricând o calitate;

2) Telecomanda a funcționat cu intermitențe, dar ei au apăsat și au apăsat, au căutat poziția ideală, iar când au găsit-o s-au felicitat, zicandu-și că se poate și cu lucruri făcute pe jumătate;

3) S-a îndoit un pic lamelă cheii de la mașînă, ei au îndreptat-o și în loc să rezolve problema, au agravat-o, fiindcă au creat condițiile perfecte pentru a se rupe în contact;

4) A crăpat puțîn carcasa, dar au avut ei extra grijă să nu pătrundă apă, umezeală, praful, exact cum au avut extra grijă să nu crape;

3) Au rătăcit-o o dată, din greșeală, apoi încă o dată, din grabă, iar a treia oară a fost și ultima, aflându-ne la momentul vorbirii și al exprimării de regrete că nu și-au copiat telecomanda auto când încă o aveau.

 

Modern, confortabil, dar complicat și foarte simplu de stricat

 

Autovehiculele moderne asigura un grad crescut de confort și siguranță, însă aceste beneficii vin cu un preț: complexitatea întregului ansamblu, care se regăsește nu doar în componentele structurale, ci și în mecanismul de închidere/deschidere. Cheile și telecomenzile auto moderne sunt dotate cu un cip, numit și transponder, care asigura accesul proprietarului la creierul mașinii, prin intermediul unui cod de identificare, transmis prin frecvența radio. Este că o parolă care trebuie repetată de fiecare dată, pentru că mașînă să te recunoască și să te asculte.

Programarea corectă este o manoperă care necesită foarte multă experiență, altfel computerul mașinii și cu ține o să vorbiți limbi diferite. Problemele cu cipul cheii transponder sunt unele dintre cele mai frecvente, la fel cum și manoperele de copiere a unei chei de Ford Focus 2, Opel Astra G sau Skoda 2 fac parte din meniul de baza al unui atelier specializat în realizarea de dubluri ale cheilor auto, un mod simplist de a descrie, de fapt, o activitate mult mai complexă a acestor centre de gestionare a sistemelor de acces în autovehicule. Dar asta le definește, deoarece fie că o pierzi ori că, în sfârșit, se strică și îți complică ziua care te-a tot ・menintat・ că se apropie, e cel mai ușor să rămâi în până de cheie.