Copierea unei chei este o activitate de foarte mare finețe, fiind necesare o practică îndelungată și cunoșțînțe de specialitate pentru a obține rezultate durabile, în condițiile în care aceste obiecte nu fac parte din categoria produselor consumabile. Multe chei tin o viață, dar nu există o garanție în acest sens, astfel că a avea o rezervă este o măsură de precauție pe care cei mai mulți dintre noi o respectă. Însă dacă manoperă de multiplicare a cheii nu este executată corect, această poate să nu funcționeze sau să funcționeze cu dificultate, provocând chiar daune asupra sistemului de închidere/deschidere.

 

De ce copierea unei chei nu este chiar floare la ureche

 

Poate părea simplu să multiplici o cheie: o pui în aparat, alegi șablonul potrivit, apeși butonul și gata, din una s-au făcut două. Dar asta este o abordare simplistă. În primul rând, un centru de copiere a cheilor trebuie să fie pregătit pentru a face față unor comenzi extrem de variate, imensă diversitate a cheilor de pe piață aducând provocări pe măsură.

Și asta, fiindcă există chei, sau echivalentul acestora, pentru orice: spațiul de locuit, de muncă, de depozitare, mașînă, motocicletă, sistemul de asigurare de la bicicletă, cutie poștală, garaj, barieră, cutie de valori, dulapuri etc., cam orice sistem de acces spre ori către ceva fiind controlat cu cheia, telecomanda sau cartelă.

Nu o să enumerăm toate tipurile existente pe piață, însă că să îți faci o idee despre ceea ce presupune duplicarea cheilor, îți spunem că obiectul muncii unui lăcătuș specializat în acest gen de manopere poate fi o cheie de alamă, una din oțel, o cheie plană, una tubulară, cu barbă dublă, fluture, o cheie cu amprenta, una cu cip, cu deschidere mecanică, cu deschidere cu telecomanda, Keyless GO sau o cartelă de acces.

Un centru de copiere a cheilor profesionist, care investește în aparatură și pregătirea tehnicienilor săi, poate realiza dubluri pentru toate, pentru orice ușa de acces în locuința sau autovehicul, frezand/programand orice model. Mai mult, pe lângă manoperele uzuale, cunoscute sub denumirea generică de serviciu de duplicare a cheilor, acesta va presta, de obicei, și activități extra, care au legătură cu sistemul de acces per ansamblu, precum intervenirea în caz de urgență pentru deblocarea unei mașini sau a unei uși de apartament. La acestea se adaugă manopere specializate, care nu pot fi improvizate, precum transformarea modelului fix de cheie de mașînă într-unul pliabil sau realizarea unei copii doar în baza butucului.

 

De ce să cauți un centru de copiere a cheilor care investește în performanță

 

Aparatură performanță este o necesitate, însă asta înseamnă mai mult decât un strung special. Centrele moderne de copiere chei lucrează cu programe informatice, cunoștințele de electronică fiind chiar mai importante decât cele de lăcătușerie clasică. Manetele sunt înlocuite tot mai mult cu mouse-ul, pilă cu laserul, rigla cu scanerul.

Multiplicarea unei chei nu este, în general, un proces de durata. Majoritatea modelelor sunt copiate pe loc, însă provocarea constă în identificarea corectă a profilului cheii și parcurgerea tuturor pașilor necesari, pentru a obține o dublură cât mai apropiată de original. Cu cât potrivirea este mai exactă, cu atât perioada de utilizare a cheii este mai mare. O marja de eroare prea largă, deși nu se va observă pe termen scurt, va provoca în timp deteriorarea sistemului de închidere/deschidere.

Un service de chei va ține mereu cont de particularitățile speciale ale fiecărui mecanism, fie că este vorba despre copierea unei chei de apartament sau a uneia de mașînă.

Nici telecomenzile pentru garaje, porți și bariere nu pot fi multiplicate fără cunoașterea în detaliu a structurii interne și a modului de funcționare, fiindcă riscul, în cazul nepriceperii, este imposibilitatea utilizării, în cel mai bun caz. În cel mai rău caz, vorbim despre compromiterea sistemului de acces, a siguranței personale și a bunurilor tale, fiindcă o telecomanda sau o cheie, de orice fel ar fi, care nu te ajută, te pune în pericol.

Încuietorile sunt unele dintre cele mai utilizate mecanisme, principala vulnerabilitate a acestora fiind cheile care le controlează, iar apoi cei care controlează cheile, adică noi. O cheie deveni inutilizabilă în orice moment ori se poate pierde, strică, adică poate refuză să își facă treaba. Un centru pentru copierea cheilor din Ploiești, București sau de oriunde ești cunoaște metode de a o „convinge” să se răzgândească sau îi va produce rapid un înlocuitor, pentru că nicio cheie nu este indispensabilă, atât timp cât ai una de rezervă. Asigura-te și tu că nu rămâi la milă unei chei!