Gradul de siguranță al unei locuințe este direct proporțional cu calitatea și integritatea sistemelor de închidere a ușilor. Acestea devin vulnerabile în timp, prin simplă utilizare cotidiană, ușile fiind unele dintre cele mai solicitate elemente din spațiile de trăi și de muncă din societatea noastră. Uzarea acestora este mai mult o chestiune de timp decât una de posibilitate, pe lângă inevitabilă degradarea a oricărui sistem apărând, însă, și alte situații când vei simți nevoia de a-ți înnoi încuietorile, pentru a întreține un sentiment de siguranță fără de care spațiul personal nu prea are nici o valoare. Însă pentru a obține această liniște, schimbarea butucului, yalei sau a broaștei ușii trebuie făcută profesionist, cu garantarea integrității sistemului.
Situații când se impune schimbarea butucului, yalei sau a broaștei ușii
Există câteva situații când reparația sau schimbarea yalei, a unui butuc de ușa metalică sau a broaștei ușii termopan nu este o simplă opțiune, ci mai degrabă o obligație, o favoare pe care ți-o faci ție pentru a te putea bucură de spațiul tău privat cu inima împăcată.
1. Când te muți în casă nouă. Există, în acest caz, mai multe potențiale vulnerabilități de luat în calcul, incluzând foștii proprietari, dacă vorbim despre o locuința veche, și toți meșterii care au avut acces neîngrădit în casă pe timpul diverselor lucrări, în cazul uneia noi sau dacă ai fost chiar
tu cel care le-a dat cheia casei pentru renovări. Ai încredere totală în onestitatea tuturor celor care ți-au tranzitat spațiul privat? Eșți sută la sută sigur că nu și-au făcut o cheie de rezervă, pentru a „verifică calitatea lucrărilor” oricând simt nevoia? Nu riscă și schimbă încuietoarea!
2. Când observi orice defecțiune a incuietorii, pentru că sunt multe lucruri mărunte care pot provoca o problema mare cum este imposibilitatea de a-ți folosi ușa de la intrare. Aceste mecanisme au numeroase piese mici care trebuie să lucreze sincronizat, fiecare în parte supusă uzurii și fiecare esențială pentru funcționarea sistemului. De asemenea, și proprietarul poate contribui involuntar la subrezirea incuietorilor, forțând chei nepotrivite sau bruscandu-le pe cele potrivite, mici gesturi care se acumulează în timp și slăbesc mecanismul oricărei uși, indiferent de reputația firmei sau de materialul din care e făcută. Înlocuirea unui butuc de ușa metalică sau schimbarea unui butuc de ușa termopan nu sunt sarcini pe care să le subestimezi, riscul de a-ți
ieși prost și de a-ți lasă locuința vulnerabilă fiind prea mare.
3. Când ți-ai pierdut cheile sau ai o suspiciune că ți-au fost furate chiar nu are rost să stai pe gânduri, o vizită la un atelier de lăcătușerie fiind printre primele opriri pe care trebuie să le faci în drum spre casă. Nu ai cum să rezolvi o asemenea problema pe cont propriu și ar fi de-a dreptul iresponsabil să încerci, mai ales dacă asta ar presupune schimbarea broaștei sau yalei unei uși
metalice, dispozitive create special pentru a descuraja încercările de manipulare neautorizată. Rătăcirile de chei sunt foarte frecvente, în special în familiile cu școlari, căci se pierdeau și când erau prinse pe după gâtul unor copii mai responsabili, darămite acum, când principala lor grijă e să nu-și piardă telefonul.
4. Dacă ți-a fost spartă casă, ai sesizat urme de tentative eșuate sau în zona în care locuieșți au existat asemenea cazuri, este recomandabil să-ți instalezi încuietori mai bune. Nu tu, bineînțeles, ci profesioniștii în asemenea manopere, fiindcă profesioniștii în manoperele de care vrei să te păzești, spărgătorii, vor exploata cu ușurință orice nepricepere de-a ta în asamblarea incuietorii,
ajutându-te, astfel, să realizezi că nimeni nu se pricepe la toate. În plus, și tehnologia sistemelor de securitate evoluează și s-ar putea să nu mai știi monta ce ai demontat.
Semne că e timpul să chemi un specialist
Unele dintre situațiile descrise mai sus sunt extreme, cu altele te vei confruntă doar o dată în viață, însă apar mai des decât crezi indiciile uzuale, cotidiene ale funcționarii necorespunzătoare a unei încuietori. Spre exemplu, e un semn destul de clar că ai nevoie de ajutorul unui specialist dacă simți cheia intrând cu dificultate, că iese greu din butuc, se blochează în timpul rotirii, dacă, la apăsare, clanța opune o cât de ușoară rezistență, „limba” broaștei nu iese în totalitate sau dacă trebuie să tragi tare de clanța, să împingi, să smucesti ușa pentru a o putea închide.
Este normal că, în timp, orice încuietoare să își piardă rigiditatea, că urmare a simplei utilizări, prin slăbirea surubelor, erodarea pieselor sau chiar acumularea a diverse depuneri în orificiile mecanismului. Oricare dintre aceste probleme poate cauza o defecțiune care să necesite de la o simplă remediere, până la lucrări complexe, precum deblocarea sau schimbarea yalei unei uși metalice, în cazul căreia tocmai avantajul de rezistență crescută îngreunează încercările de manipulare a sistemului.
Indiferent de situație, este important să apelezi la un atelier de lăcătușerie cu experiență în asemenea lucrări și care îți garantează siguranță în folosire, orice intervenție fiind o manoperă de finețe, la fel cum este și manevrarea neautorizată pe care îmbunătățirea sistemului de acces vrea să o combată. Nu-i lasă spărgătorului nici un avantaj!