Porțile cu deschidere automată sunt soluțîi moderne din ce în ce mai apreciate de către proprietarii de case, fie că vorbim despre accesul în curți sau în garaje. Și barierele sunt luate în considerare de tot mai multe persoane fizice și juridice că opțiune extrem de practică pentru restricționarea accesului autovehiculelor străine în spațiul lor privat, principala atracție constând în ușurință actionarii mecanismului de ridicare/coborâre, respectiv deschidere/închidere în cazul porților, prin
simplă apăsare a unui buton. Care se află pe o telecomanda, un dispozitiv electronic foarte elegant și versatil, multiutilitar, capabil să îndeplinească mai multe sarcini simultan. Copierea telecomenzilor de barieră, garaj sau poartă este, în general, o măsură preventivă pe care cei care își instalează astfel de sisteme automatizate de controlare a accesului nu își permit să o ignore, din cauza faptului
că, în ciuda numeroaselor avantaje, sunt supuse atât uzurii, cât mai ales pierderii, cel mai mare „defect” al acestora fiind, de multe ori, neglijență proprietarului.

Avantajele unei telecomenzi

O telecomanda este un dispozitiv foarte ușor de utilizat și, în același timp, o soluție extrem de comodă, deoarece scutește proprietarul de manevrarea manuală a mecanismului de acces. Acest lucru este cu atât mai apreciat pe timp de vreme nefavorabilă, când poți ridică barieră, deschide poartă sau garajul direct din mașînă. De asemenea, o poartă automatizată simplifică foarte mult accesul în curțile mult prea apropiate de carosabil, care nu beneficiază de luxul unui spațiu mare de manevră, în asemenea cazuri oprirea mașinii pentru deschiderea manuală a porțîi cauzând blocarea traficului. Însă o poartă sau o barieră automatizate pot fi acționate extrem de eficient, fără să trebuiască să oprești mașînă în stradă, telecomenzile având o rază de acțiune de câțiva zeci de metri.

Copierea telecomenzilor de barieră, garaj sau poartă, în funcție de tipul acestora

Orice telecomanda este un transmițător, care emite un semnal electric sub formă unui cod, captat de un receptor radio. Acesta este cel care, recunoscând mesajul radio, îi transmite porții sau barierei comandă de a se deschide/închide, de a se ridică sau coborî. Însă pentru asta trebuie să îndeplinească două condiții: să utilizeze aceeași frecvența că și receptorul și să fie programată, adică învățată codul potrivit.

După cod, există două tipuri de telecomenzi:
*cu cod static sau fix – folosit la modelele vechi, în cazul cărora codul rămâne neschimbat la fiecare închidere/deschidere, ridicare/coborâre, această fiind o vulnerabilitate care poate fi exploatată de persoane răuvoitoare;
*cu cod dinamic sau rulant – o soluție modernă, cu un grad crescut de siguranță, deoarece telecomanda utilizează un algoritm special pentru a genera alt cod la fiecare utilizare.
Alte diferențe care trebuie avute în vedere atunci când se copiază o telecomanda de barieră, garaj sau poartă constau în numărul de frecvente pe care aceste dispozitive pot comunica, unele fiind limitate la una singură, pe când alte modele recunosc frecvente multiple.
De asemenea, din punct de vedere al proximității, există modele care necesită o apropiere de aproximativ 20 m pentru a funcționa, în timp ce altele acționează poartă sau barieră chiar și de la 50 de metri, existând, de asemenea, posibilitatea extinderii zonei de acțiune prin instalarea de antene speciale.
În ceea ce privește versatilitatea, unele telecomenzi pot comunica doar cu porțile pentru care au fost create, în timp ce modelele universale pot fi programate pentru a acționa aproape orice dispozitiv sau dispozitive multiple, adică atât poartă, cât și ușa de garaj și barieră. Astfel, poți reduce la minimum riscul de a rămâne fără una dintre telecomenzile tale pur și simplu reducând numărul acestora la una singură care le încorporează pe toate.

Caracteristicile unei telecomenzi bune

Un atelier de lăcătușerie profesionist va încerca mereu să îți ofere cel mai bun produs, din punct de vedere al copierii unei telecomenzi de barieră, de exemplu, asta însemnând rază cât mai mare de acțiune, dar și:
*utilizarea de cod rulant, care se schimbă automat după fiecare utilizare, făcând imposibilă sarcina hoților de a-l clona;
*capacitate mare de stocare – probabil că ți se va recomandă modelul care suportă copierea celui mai mare număr de telecomenzi, adică pe cel care poate dechide și poartă, și garajul, ridică și barieră;
*varietatea frecventelor radio – este preferabil un model care poate reproduce telecomenzi cu cât mai multe frecvente, spre exemplu cuprinse între 433.92 și 868.35 MHz;
*design compact – o telecomanda nu este utilizată întotdeauna în condiții optime, de aceea este important că modelul ales să nu fie sensibil la umezeală sau extreme termice.

Îți protejezi bunurile controlând accesul la ele și controlezi accesul la ele cu ajutorul telecomenzilor.
Cât preț pui pe primele se vede din calitatea celor din urmă, respectiv din exigență privind calitatea serviciului de copiere a telecomenzii de barieră, garaj sau poartă la care apelezi.