De obicei nu chemăm specialistul pentru orice fleac, meșterul din fiecare determinându-ne, uneori, pe fiecare dintre noi să încercăm să rezolvăm prin propriile forțe mici probleme casnice, reparații care ni se par accesibile pe lângă casă sau la mașînă. Nu este o greșeală să mai iei câte o situație în propriile mâini, însă este bine să nu ne întindem mai mult decât ne este plapumă, mai ales când vine vorba despre provocări complexe. Și ce este mai complex decât o mașînă, cu toate sistemele și piesele sale? A verifică nivelul de ulei și a schimbă lichidul de parbriz, este una, a umblă la motor sau butuc, crezând că poți face magie cu o șurubelniță, asta deja e impertinență. Recunoaște-ți limitele dacă problema cu care te confrunți presupune, de exemplu, reparația contactului auto și cheamă un lăcătuș profesionist. Este mai ieftin decât să ajungi să schimbi mașînă din cauza supraestimării propriilor forțe.

 

Cele mai frecvente probleme ale contactului și butucului auto

 

Un contact sau un butuc auto nu se pot repara sau schimbă precum broască ușii de la casă, iar dacă ai avea proastă inspirație să încerci, ai riscă să rămâi la jumătatea unei improvizații de reparații și să nu mai poți continuă din cauza lipsei sculei potrivite. Ar fi mai rău decât să nu încerci nimic, deoarece până să realizezi în ce te-ai băgat dauna poate fi ireversibilă.

Te vei convinge că este bine să cunoști un lăcătuș priceput în oricare dintre următoarele situații:

  1. Incuietoarei portierei e blocată și oricât ai trage de ea, și oricât te-ai ruga, nu vrea;
  2. A înțepenit încuietoarea portbagajului, cu bagajul înăuntru și, că o ungi, că o cerți, că o bruschezi, tot nu vrea;
  3. Cheia nu poate duce circuitul de rotație până la capăt sau chiar refuză să între în contact și nu o poți forță nici pe ea, dacă nu vrea;
  4. Contactul poate să nu mai răspundă la comenzi, se opune la invartire, agață ori se rotește în gol, motorul nu pornește, nici mașînă nu vrea;
  5. Volanul poate fi blocat, caz în care, și să vrea mașînă să pornească, probabil că tu nu vei vrea, fiindcă nu te-ar ajută cu nimic dacă stabilește mașînă direcția.

Cu siguranță că foarte mulți șoferi cu experiență s-au trezit într-una dintre împrejurările de mai sus la un moment dat ori s-au confruntat cu alte situații care au necesitat reparații ale butucului auto în regim de urgență, însă doar unii s-au și putut laudă pentru inspirația de a ține legătură cu un lăcătuș priceput.

 

Atuurile unui atelier specializat în reparații de contacte auto

 

În primul rând, un lăcătuș profesionist are sculele necesare pentru orice manoperă vizând reparația sau schimbarea contactului ori a butucului auto. Și este nevoie de unelte speciale pentru a umblă la o mașînă. Trusa unui lăcătuș conține diverse spatule pentru desfacerea elementelor și chei de demontare, anumite modele de autovehicule conțînând piese unicat create special pentru ele, ceea ce face imposibilă manevrarea cu instrumentele uzuale. Că să nu mai vorbim despre modul de îmbinare a diverselor elemente, cu unele chichițe de care trebuie să ții cont dacă vrei să poți pune la loc exact cum a fost ceea ce ai demontat.

Un alt avantaj al serviciilor prestate de un specialist este că poți beneficia de ele la față locului. Dacă este cazul, lăcătușul se va deplasa acolo unde se află mașînă ta și te va scoaate din dificultate cu deranj minim pentru ține. Mai mult, pentru că știe exact ceea ce face și nu lucrează pe orbecaite, va rezolva problema eficient, minim invaziv și mult mai ieftin decât dacă ai umblă tu la complexul mecanism de deschidere sau la cel de pornire ale unui autovehicul și ai lasă în urmă pagube pe care numai un mecanic le-ar mai putea evalua.

De asemenea, pe lângă faptul că un specialist poate repara toate tipurile de contacte și butuci, fie că se impune schimbarea butucului și contactului unui Golf 5 sau Opel Astra G, unele dintre cele mai întâlnite modele de mașini, obții și garanția că nu e doar o remediere temporară, până la următoarea pornire. Suplimentar, dacă tot vorbim despre manopere profesioniste, care nu se învață pe internet, în situația în care schimbi butucul sau contactul, un lăcătuș capabil îl poate reconfigura după cheia ta, aria de expertiză a unui meșter nereducandu-se, astfel, la simplă desfacere a unor surubele și la schimbarea unor piese.

Așa că, dacă într-o dimineață te încolțesc problemele cu butucul sau contactul auto fix când vrei să porneșți spre serviciu, tot ce stă în puterea ta să faci e să chemi specialistul și să-ti savurezi cafeaua, pe care degeaba ai băut-o pe fugă să ajungi la muncă, dacă mașînă, oricât te-ai ruga de ea, nu vrea.