Câte uși, atâtea probleme! Deschiderile și închiderile repetate ale ușilor care ne facilitează accesul la spațiile de locuit, de muncă sau în autovehicule supun componentele acestora la o uzură constanța și, cu toate că sunt special concepute pentru a suportă acest tip de rutină, este doar o chestiunea de timp până ce anumite secțiuni vor ceda, sub influență acțiunii umane sau a factorilor de mediu.

Cel mai des se uzează încuietorile, însă ușile pot deveni inutilizabile din multe alte motive, care au, mai degrabă, legătură cu utilizatorii. Astfel, pierderea cheilor se află printre principalele motive pentru care oamenii apelează la un lăcătuș pentru deblocarea unei uși, deteriorarea iremediabilă a cheii ori butucului fiind, de asemenea, probleme frecvent rezolvate de firmele specializate.

 

Cum se realizează o deblocare de ușa eficientă

 

Fie că te confrunți cu o deblocare auto sau cu deblocarea unei uși de apartament, există mai multe metode prin care o asemenea manoperă poate fi executată. Majoritatea, chiar de către proprietar și doar una de un lăcătuș cu experiență în deblocari de uși.

Proprietarul are la dispoziție numeroase posibilități de a încerca să forțeze deschiderea, începând de la șurubelniță, până la ciocan și trecând prin toată trusa de scule, complet greșite, bineînțeles, pentru că ce nu îți arată în filme este că ușile adevărate au calitatea de a se opune încercărilor de accesare neautorizată. Așa sunt ele create, iar dacă ar fi altfel, ar avea fix valoarea unei uși japoneze din hârtie, care nu ține nici lumina afară, darămite hoții.

Pe de altă parte, o firma de deblocare uși e mult mai limitată din punct de vedere al soluțiilor la care poate apela: are la dispoziție „doar” experiență vastă, „doar” uneltele profesionale și „doar” posibilitatea de a debloca ușa cu impact minim asupra încuietorii, cu cât mai puțin deranj, cu cât mai puține motive să o schimbi. Pentru că nu proprietarul, ci meșterul trebuie să știe cum se realizează o deblocare de ușa eficientă.

 

Tipuri de uși, de încuietori, de probleme

 

În cazul unei uși de apartament, butucul poate să nu mai comunice cu broască, împiedicând rotirea cheii, această din urmă poate ajunge să se învârtă în gol ori, dacă se învârte, poate să nu acționeze mecanismul de închidere/deschidere. Fiecare problema are și o soluție, însă nu întotdeauna una simplă.

Nici varietatea ușilor de pe piață, din metal, lemn sau PVC, nu ușurează sarcina de a-ți redă accesul în spațiul personal. Astfel, intervenția asupra unei uși de termopan sau de lemn presupune mai multă grijă decât deblocarea unei uși metalice, atât datorită proprietăților diferite ale materialelor din care sunt realizate, cât și a structurii incuietorilor aferente.

Dacă întâmpini dificultăți cu o ușa din tablă zincată, cel mai întâlnit model din țară noastră, poate ar fi bine să știi că această nu suportă foarte bine diferențele mari de temperatura, încercările de deblocare a yalei unei uși metalice putând fi complicate de posibilul condens din interior, care fragilizeaza în timp încuietoarea.

În ceea ce privește modelul, încuietorile pot fi îngropate în foaia ușii, aplicate pe această, tip euro butuc, cu camă cilindrică de blocare, cu camă de compresie, încuietori cu sfert de rotație etc. De asemenea, se mai pot clasifică în încuietori multipunct, asigurând închiderea în mai multe puncte diferite pe latura mânerului sau a plăcii, încuietori simple cu bilă (pe baza de arc și bilă), sau încuietori simple cu limba (pe baza de arcuri). Câte uși și încuietori, atâtea posibile probleme.

 

Deblocarea ușii de mașînă și provocările ei

 

Dacă credeai că doar în cazul ușilor din spațiile de locuit pot apărea multe complicații, să știi că nici asigurarea accesului în autovehicule nu e la îndemână oricui. Nevoia de deblocare a butucului auto poate apărea oricând, tot ce trebuie să faci este să pierzi cheia, ori să o uiți înăuntrul mașinii, fără posibilitatea de a o lua.

Pe lângă asta, butucul se poate, pur și simplu, defectă, deschiderea ușii auto riscând să devină o urgență în orice dimineață în care nu apuci să-ți bei cafeaua și, dintr-o lipsa de coordonare și prea mult zel, te împingi în cheie, că să o convingi să între, și o îndoi în încuietoare.

Acestea sunt probleme comune, dacă puteam spune așa, întâmpinate de mulți dintre cei care solicită deschiderea unei uși de Logan fără cheie, de exemplu. Și fără pagube asupra mașinii.

Însă marca autovehiculului nu este o chestiune care să preocupe în mod special o firma specializată în deblocarea de uși, care va interveni cu același profesionalism și dacă vrei deblocarea portbagajului unui Ford Focus, și dacă ți-a rămas Skoda bibelou, bună doar de admirat până la rezolvarea problemei accesului.