Intrarea în majoritatea blocurilor, dar și a unui număr tot mai mare de case, este controlată de sisteme moderne acționate prin cartele de interfon cu cod de bare, translucide, denumite și cartele optice, respectiv prin elegante taguri de acces, cunoscute și că taguri de proximitate sau taguri RFID, conțînând un cod unic ce poate fi citit cu ajutorul frecvenței radio. Sau nu poate fi citit, în funcție de norocul tău, pentru că aceste „brelocuri” funcționale care adaugă un pic de stil greoaielor mănunchiuri de chei, deși realizate dintr-un material plastic special, sunt supuse constant uzurii și erorii umane. Iar când te vor lasă baltă, va fi, probabil, în cel mai prost moment posibil, fix când te grăbești cel mai tare să ajungi acasă.

Și sunt atâtea lucruri care pot complota împotriva ta, precum:
– toate cheile, care în învălmășeală din buzunar pot compromite structura tagului și a cartelei
– neatenția ta, pentru că a greși – prin rătăcire sau pierdere – este omenește, la fel și a stă îmbufnat și frustrat în față unei uși închise
– natură, prin condițiile potrivnice, frig, căldură, ploaie, umezeală, care îți poate reduce tagul de interfon sau cartelă la un banal obiect decorativ
– pură întâmplare, deoarece nu totul depinde de ține, însă precauția de a avea o rezervă, cu siguranță că da
– pur și simplu timpul, care va eroda tagul sau cartelă fără să ai tu nicio vină, decât aceea că nu te-ai așteptat la asta.

Lipsa cartelei de interfon și poluarea fonică

În ciuda foarte realelor posibilități de a deveni inutilizabile dintr-o sumedenie de motive, aceste sisteme de acces sunt, totuși, destul de rezistente și nu necesită respectarea unor precauțiuni specifice de folosire. Probabil de aceea nici nu te bântuie prea des grijă că ai rămas restant la copierea tagului Electra, cea mai utilizată marca din România, sau a cartelei de interfon. Sunt astfel gândite încât să-și păstreze funcționalitatea într-o varietate de scenarii care le-ar putea compromite integritatea. Însă nivelul neglijenței majorității dintre noi când vine vorba despre chei, cartele și taguri nu poate fi subestimat.

Totuși, nu este o tragedie să nu-ți funcționeze cartelă sau tagul de intrare în bloc, dacă ai pe cineva acasă care să-ți deschidă sau un vecin cu care ești în relații bune și care nu consideră un deranj faptul că apelezi la el. O dată, de două ori, de trei ori, prietenie, prietenie, dar apoi… Cine locuiește la bloc știe că interfoanele nu sunt cu vibrații și își amintește cât de supărător se răspândește în tot blocul acel țiuit insistent anunțând strident că cineva nu poate intră. Poluarea fonică este un efect secundar destul de des întâlnit al lipsei de precauție în obținerea unei copii a cheii de interfon, care afectează unitățile locative comune.

Generația cu tagul la gât?

Speră la ce e mai bine, dar pregătește-te pentru ce e mai rău și apelează la un centru de copiere a cartelelor de interfon și a tagurilor înainte să ai nevoie. De exemplu, poate a crescut cel mic suficient încât să vină singur acasă de la școală. Ai curajul să-i încredințezi singurul tag sau singură cartelă de interfon din casă? Decât să te gândești la măsuri de siguranță absurde, de frică să nu le piardă, este preferabil să ai copii de rezervă, pentru orice eventualitate, căci numai cine n-a fost copil n-a pierdut o cheie. Sau un tag, o cartelă, după cum sunt vremurile. Iar vremea generației cu cheia la gât a trecut; a celei cu tagul/cartelă la gât nu credem să vină vreodată.

Profesionalismul nu e un moft

De obicei, un tag sau o cartelă de interfon te anunță din timp că i se apropie pensionarea, prin acționarea sistemului de deblocare a ușii cu întârziere sau obligându-te să-i cauți de fiecare dată poziția optimă pentru a funcționa. Este, așadar, o chestiune de minimă prudență să te asiguri că ai la îndemână o rezervă sau, măcar, că știi un centru de copiere chei și taguri pentru interfon la care să apelezi în caz de nevoie. Este important, însă, să fie un atelier de lăcătușerie profesionist, cu experiență dovedită în executarea acestei acțiuni de finețe, care necesită nu doar cunoștințe temeinice, ci și aparatură modernă. Tehnologia evoluează, iar erorile în copierea cartelei de interfon sau a tagului te vor ține tot la ușa. De asemenea, un atelier profesionist va face treaba nu doar bine, ci și repede, căci nimeni nu e dispus să aștepte nici măcar la ușa blocului sau, cu atât mai puțîn la ușa centrului de copiat cartele de interfon până iese duplicatul.

Nu în ultimul rând, deoarece la fiecare solicitare de copiere, fie că este vorba despre cheie, tag sau cartelă de interfon, încredințezi accesul în locuința ta celui care realizează manoperă, apelarea la un centru de copiere specializat reprezintă o investiție în siguranță ta și a familiei tale.