Să nu poți intră în locuința, poate fi, cu siguranță, un inconvenient major, dar casă e în față ta, tu în față ei, va desparte doar o ușa. Însă a rămâne, din senin, fără acces la mașînă, nu mai e doar o mică julitură în orgoliu că nu te-ai gândit să-ți faci o copie a cheii auto, ci ditamai buba, dacă:
– eșți în vacanță prin vreo stațiune îndepărtată
– faci naveta și nu ai altă posibilitate de transport până la serviciu
– eșți în drum spre nu contează unde și când să pleci din benzinărie cu cafeaua și plinul făcut, devii una dintre glumele pe care a decis Universul să le facă în acea zi
– ai o urgență medicală, familială sau ambele, precum soția însărcinată, total neinteresată de faptul că tu habar n-ai cum să rezolvi problema cu portiera blocată.

În oricare dintre aceste scenarii, vină va fi doar a ta și va trebui să-ți împaci și conștiința și, în același timp, portofelul abuzat, pentru că nu va fi deloc ieftin să rezolvi în regim de urgență problema accesului în autoturism sau a pornirii mașinii, din cauza pierderii sau a defectării cheii auto ori a telecomenzii.

Dacă te gândeșți că ție nu ți se poate întâmplă, atunci ai ceva în comun cu cei care deja au pățit-o. Învață din greșelile altora, care fie și-au pierdut cheia auto cu cip sau telecomanda, fie s-au trezit că închiderea centralizată nu răspunde la comenzi, au rămas fără baterie la telecomanda, și-au îndoit/rupt lamelă cheii sau au deteriorat accidental carcasa.

Când cheia și computerul nu se înțeleg

Provocarea în cazul reparatiei sau al copierii cheilor auto și telecomenzilor auto moderne constă în stăpânirea la perfecție a sistemului complex cu care sunt prevăzute. Acestea sunt dotate cu un cip, așa-numitul transponder, care controlează accesul la mașînă prin intermediul unui cod de identificare, transmis prin frecvența radio către computerul mașinii. Dacă îl recunoaște, mașină va răspunde la comenzi. Dacă nu, poți să plângi lângă ea și te va ignoră până nu aude ce vrea. Acest sistem crește gradul de securitate al autovehiculelor, dar in caz de nefunctionare sau funcționare deficitară se poate întoarce împotriva ta. Problemele cu cipul sunt cele mai frecvente neplăceri care te pot lasă pieton.

Cheia cu transponder poate să nu funcționeze în cazul în care cipul s-a deteriorat, astfel că va emite un semnal străîn, pe care computerul mașinii nu îl va recunoaște. Și programarea incorectă în cazul realizării unei dubluri a cheii auto poate produce același efect nedorit, de aceea este atât de importantă tratarea cu profesionalism a acestei manopere, pentru că e nevoie de pricepere să faci creierul mașinii și cheia auto cu cip să vorbească aceeași limba. Orice eroare de traducere a mesajului îți poate refuză accesul la autovehicul sau, în unele cazuri, poate alertă forțele de ordine, reacționând că in cazul unei tentative de furt.

Lasă lăcătușul să-ți traducă

Cu cât este mai modernă, cu atât reparația unei chei auto sau realizarea unei copii a cheii mașinii tale necesită aparatură și cunoștințe ale tehnicienilor mai avansate. Apelează doar la o lăcătușerie specializată în multiplicarea de chei auto pentru orice vehicul, fie că este camion, motocicletă, rulotă, barcă sau oricare dintre numeroasele modele de autoturisme și care realizează cu aceeași lejeritate copierea unei chei de Skoda, Ford Focus 2 sau Opel Astra G.

Un atelier profesionist trebuie să poată repara sau duplica orice model, fără a se lasă intimidat nici de cipurile din sistemele smart/keyless. Deoarece domeniul industriei auto și al activităților conexe se află într-o continuă evoluție, un înalt grad de expertiză și respectarea unor standarde profesionale stricte influențează în mod direct și securitatea ta. De exemplu, un atelier de reparații chei auto cu telecomanda profesionist va șterge informațiile cheii vechi în caz de pierdere, că măsură de siguranță, fiindcă nu poți șți dacă nu „a ajutat-o” cineva să se piardă.

Mai mult, o lăcătușerie care are că obiect principal de activitate copierea și reparația de chei și contacte auto îți va da una nouă pe loc, în majoritatea situațiilor, iar dacă se impun remedieri, va putea efectua orice manoperă asupra butoanelor, lamelelor sau microcontactelor. În plus, un indiciu al profesionalismului este capacitatea de a efectua operațiuni speciale, precum realizarea unei copii doar în baza butucului, esențială în cazul în care ai pierdut toate cheile. Tehnologia în acest domeniu a evoluat într-atât, încât este posibilă obținerea unei dubluri punând la dispoziția lacatusului, pentru majoritatea modelelor, doar butucul, contactul (dacă lamelă nu se poate reconstitui după butuc) și imobilizatorul mașinii.

Așadar, derulează în minte câteva scenarii neplăcute în care te-ai putea găși din cauza pierderii sau nefunctionarii singurei chei sau telecomenzi a mașinii tale și nu te lasă la mâna norocului. Universul poate decide în orice zi să-ți facă o mică glumă.