În mod normal, ce face fiecare în ograda lui nu este treaba nimănui, dar dacă ceea ce se întâmplă depășește perimetrul ogradei și trece gardul la vecini, devin toți implicați. Invadarea spațiului personal este la fel de brutală și atunci când curge apă de sus și te inundă, și când decibelii îți invadează casă, scăpați din boxe sau dintr-o bormașina ori vreun ciocan, zgomotul traversând pereții că și cum ar fi de hârtie. Cu siguranță toți am fost agresați la un moment dat într-un fel sau altul, atrași în luptele vecinilor de reparații cu instalațiile, dulapurile, ușile. O „muzicalitate” aparte are sunetul ciocanului pe o ușa metalică, pentru schimbarea yalei sau cine știe ce altă manoperă efectuată în regie proprie, acompaniamentul perfect pentru savurarea cafelei într-o dimineață de weekend…

 

Și da-i, și lupta!

 

În teorie, orice este posibil și totul e simplu, mai ales în ziua de astăzi, când internetul a devenit cel mai bun profesor, mereu disponibil pentru a te ghida pas cu pas că să faci tot ceea ce îți trece prin cap. Așa ajungi să crezi că poți fi un chef bucătar iscusit sau un meșter care are la degetul mic orice soluție. Ce poate fi atât de complicat la încuietoarea unei uși?

Desurubezi, demontezi, remontezi, insurebezi, probezi și când vezi că nu merge, afli pe propria piele și ce nu se spune la cursurile astea online, unde, din nevoia de condensare a informației, se omit lucruri esențiale precum:

 

1.Tablă se îndoaie – Repararea broaștei unei uși metalice de exterior este complicată chiar de super caracteristicile care o fac atractivă, precum durabilitatea materialului. Foile de metal sunt foarte rezistente, de unde și tentația de a exercită mai multă forță decât este necesar, însă rigiditatea lor face că eventualele deformări, apărute că urmare a utilizării îndelungate sau a manoperelor executate necorespunzător, să îngreuneze orice încercarea ulterioară de a fi îndreptate. Odată locașul în care întră încuietoarea modificat, este dificil de readus la o formă care să permită reasamblarea mecanismului intr-o stare compatibilă cu funcționarea optimă.

 

2.Se produce condens – Rămânând la reparațiile ușilor metalice, una dintre problemele care pot apărea la aceste modele este formarea de condens între foi. Acumularea apei, indiferent de cantitate, că urmare a diferențelor de temperatura, erodează în timp materialul. Rezistență lor poate fi o problema în situația în care, neparand deloc fragile, consideri că parcă cer câte un ciocan să se dezmorțească un șurub, ori să se dizloce broască ușii metalice pe care o vrei schimbată sau reparată. Dacă nu anticipezi că este posibil să fi devenit pe alocuri mai friabil, materialul poate fi compromis fără prea mare efort.

 

3.Mărimea potrivită – Fiecare încuietoare întră că turnată în locașul pentru care a fost creată. Alegerea componentelor potrivite este, prin urmare, un pas esențial atunci când vrei să lucrezi la broască ușii. Trebuie calculate distanțele dintre mâner, respectiv placă broaștei și mijlocul butucului, dimensiunile plăcii broaștei și ale broaștei în sine, astfel încât înălțimea, grosimea și lățimea mecanismului nou să fie exacte, altfel mânerele și butucul nu vor intră perfect între foi.

 

4.Puzzle de oameni mari – Montarea/demotarea oricărei încuietori, fie că te interesează yala unei uși de termopan sau o componentă deteriorată a uneia metalice, presupune respectarea strictă a unei secvențe logice de pași. Întâi scoți mânerele și rozetele, apoi îndepărtezi butucul ușii și placă de protecție de pe cant, însă deși pare simplu, niciuna dintre aceste acțiuni nu merge că unsă, fiindcă este vorba despre un mecanism la care nu s-a mai umblat de când a fost montat în fabrică. Unele componente vechi pot fi înțepenite, dar nici cele noi, încă nerodate, nu se îmbină perfect, anumite modele de încuietori părând create mai mult pentru a ocupă spațiul pe rafturile magazinelor decât pentru a fi utilizate.

 

Am vorbit doar despre vitejiile pe care unii și le mai permit cu ușa, fiindcă pare cea mai accesibilă pentru o rezolvare scurtă pe cont propriu. La apă, gaz sau curent te mai fereșți de improvizații, conștient de pericol, dar nu-ți vine să chemi lăcătușul pentru o ușa cu mici defecțiuni.

Așa că încerci, dar tot ceea ce nu știi se adună notă cu notă într-o simfonie a frustrărilor pe care sunt obligați să o asculte și vecinii. Fiindcă nu dacă, ci când nu-ți iese, da-i cu ciocanul, prinde cu cleștele, ajustează cu bomfaierul, care rimează cu ceea ce simți că ești atunci când realizezi că te-ai întins mai mult decât a fost cazul.