In mod normal, ce face fiecare in ograda lui nu este treaba nimanui, dar daca ceea ce se intampla depaseste perimetrul ogradei si trece gardul la vecini, devin toti implicati. Invadarea spatiului personal este la fel de brutala si atunci cand curge apa de sus si te inunda, si cand decibelii iti invadeaza casa, scapati din boxe sau dintr-o bormasina ori vreun ciocan, zgomotul traversand peretii ca si cum ar fi de hartie. Cu siguranta toti am fost agresati la un moment dat intr-un fel sau altul, atrasi in luptele vecinilor de reparatii cu instalatiile, dulapurile, usile. O „muzicalitate” aparte are sunetul ciocanului pe o usa metalica, pentru schimbarea yalei sau cine stie ce alta manopera efectuata in regie proprie, acompaniamentul perfect pentru savurarea cafelei intr-o dimineata de weekend…

 

Si da-i, si lupta!

 

In teorie, orice este posibil si totul e simplu, mai ales in ziua de astazi, cand internetul a devenit cel mai bun profesor, mereu disponibil pentru a te ghida pas cu pas ca sa faci tot ceea ce iti trece prin cap. Asa ajungi sa crezi ca poti fi un chef bucatar iscusit sau un mester care are la degetul mic orice solutie. Ce poate fi atat de complicat la incuietoarea unei usi?

Desurubezi, demontezi, remontezi, insurebezi, probezi si cand vezi ca nu merge, afli pe propria piele si ce nu se spune la cursurile astea online, unde, din nevoia de condensare a informatiei, se omit lucruri esentiale precum:

 

1.Tabla se indoaie – Repararea broastei unei usi metalice de exterior este complicata chiar de super caracteristicile care o fac atractiva, precum durabilitatea materialului. Foile de metal sunt foarte rezistente, de unde si tentatia de a exercita mai multa forta decat este necesar, insa rigiditatea lor face ca eventualele deformari, aparute ca urmare a utilizarii indelungate sau a manoperelor executate necorespunzator, sa ingreuneze orice incercarea ulterioara de a fi indreptate. Odata locasul in care intra incuietoarea modificat, este dificil de readus la o forma care sa permita reasamblarea mecanismului intr-o stare compatibila cu functionarea optima.

 

2.Se produce condens – Ramanand la reparatiile usilor metalice, una dintre problemele care pot aparea la aceste modele este formarea de condens intre foi. Acumularea apei, indiferent de cantitate, ca urmare a diferentelor de temperatura, erodeaza in timp materialul. Rezistenta lor poate fi o problema in situatia in care, neparand deloc fragile, consideri ca parca cer cate un ciocan sa se dezmorteasca un surub, ori sa se dizloce broasca usii metalice pe care o vrei schimbata sau reparata. Daca nu anticipezi ca este posibil sa fi devenit pe alocuri mai friabil, materialul poate fi compromis fara prea mare efort.

 

3.Marimea potrivita – Fiecare incuietoare intra ca turnata in locasul pentru care a fost creata. Alegerea componentelor potrivite este, prin urmare, un pas esential atunci cand vrei sa lucrezi la broasca usii. Trebuie calculate distantele dintre maner, respectiv placa broastei si mijlocul butucului, dimensiunile placii broastei si ale broastei in sine, astfel incat inaltimea, grosimea si latimea mecanismului nou sa fie exacte, altfel manerele si butucul nu vor intra perfect intre foi.

 

4.Puzzle de oameni mari – Montarea/demotarea oricarei incuietori, fie ca te intereseaza yala unei usi de termopan sau o componenta deteriorata a uneia metalice, presupune respectarea stricta a unei secvente logice de pasi. Intai scoti manerele si rozetele, apoi indepartezi butucul usii si placa de protectie de pe cant, insa desi pare simplu, niciuna dintre aceste actiuni nu merge ca unsa, fiindca este vorba despre un mecanism la care nu s-a mai umblat de cand a fost montat in fabrica. Unele componente vechi pot fi intepenite, dar nici cele noi, inca nerodate, nu se imbina perfect, anumite modele de incuietori parand create mai mult pentru a ocupa spatiul pe rafturile magazinelor decat pentru a fi utilizate.

 

Am vorbit doar despre vitejiile pe care unii si le mai permit cu usa, fiindca pare cea mai accesibila pentru o rezolvare scurta pe cont propriu. La apa, gaz sau curent te mai feresti de improvizatii, constient de pericol, dar nu-ti vine sa chemi lacatusul pentru o usa cu mici defectiuni.

Asa ca incerci, dar tot ceea ce nu stii se aduna nota cu nota intr-o simfonie a frustrarilor pe care sunt obligati sa o asculte si vecinii. Fiindca nu daca, ci cand nu-ti iese, da-i cu ciocanul, prinde cu clestele, ajusteaza cu bomfaierul, care rimeaza cu ceea ce simti ca esti atunci cand realizezi ca te-ai intins mai mult decat a fost cazul.

ro_RORomanian
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul, pentru a oferi functiile retelelor sociale si pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor nostri pentru a-ti oferi experiente deosebite, pentru a analiza traficul si modul de utilizare si pentru a-ti personaliza serviciile noastre. In cazul in care alegi sa continui utilizarea website-ului nostru, esti de acord cu utilizarea modulelor noastre si politica de confidentialitate.